Controle bij aflevering:
Ondanks de hoge kwaliteitseisen die wij stellen aan onze producten, dien je bij aflevering toch de materialen te controleren op juistheid, schade, breuk, kleur, structuurverschil, corresponderende productiedata en artikelcodes. Hiermee voorkom je teleurstelling tijdens de verwerking. Eventuele gebreken dien je binnen 24 uur na levering te melden bij je leverancier. Verwerking betekent acceptatie van de goederen zonder enig voorbehoud. Bij Oud Hollandse tegels dien je er rekening mee te houden dat deze gevoelig kan zijn voor beschadigingen. Het is dan ook raadzaam om bestrating tijdens het uitpakken, verplaatsen en verwerken zorgvuldig te behandelen. Laat de verpakking tot aan de verwerking zoveel mogelijk intact. Vroegtijdig verwijderen van de verpakking kan leiden tot kalkuitbloei en beschadiging. Schuif bestrating nooit over elkaar heen.
Algemeen:
De Oud Hollandse tegels worden geproduceerd op basis van natuurlijke grondstoffen. Dit geeft de tegel een natuurlijke uitstraling. Kleur- en structuurverschillen, evenals kleine maatafwijkingen horen bij het karakter van de tegel. De Oud Hollandse tegels worden met de jaren, zoals alle betonproducten, lichter van kleur. De uiteindelijke kleur ontwikkelt zich in de verloop van de jaren. De kans is aanwezig dat er een kalkuitbloei zichtbaar wordt op de tegel, dit is een natuurlijk verschijnsel dat bij normaal gebruik binnen afzienbare tijd verdwijnt.
Verwerking:
Het zandbed dient minimaal 10 cm dik te zijn. Bij verwerking van de tegels is het aan te raden om de bovenste laag van het zandbed met minimaal 5 cm metselzand op te hogen. Dit geeft een betere drainering en zorgt ervoor dat tegels minder vocht opzuigen vanuit het zandbed waardoor kalkuitbloei en kleurterugloop sterk worden verminderd. Het zandbed dien je voor een stevige ondergrond goed aan te trillen met een trilapparaat. Wanneer je het zandbed wilt verstevigen dan kun je het stabiliseren met cement. Gebruik hiervoor uitsluitend trascement. Strooi door de bovenste laag van het zandbed droge trascement en hark dit enkele centimeters diep door het zandbed heen. Gebruik hierbij geen water, want dan wordt het zandbed al hard voordat je de bestrating hebt verwerkt. Let er wel op dat je het zandbed op afschot van minimaal 1 cm per strekkende meter laat aflopen. Dit zorgt voor een goede afwatering. Verwerk siertegels nooit in vast cement, en verlijm ze nooit met tegellijm op een vaste ondergrond (beton). Door deze wijze van verwerking komen tegels te vast te liggen, waardoor er spanningen (uitzetten of krimpen) ten gevolge van onder meer temperatuurwisselingen kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen tegels scheuren en beschadigingen gaan vertonen.
Belangrijk:
De tegels niet keren! De Oud Hollandse tegels worden met de juiste zijde (de zijde met luchtbelletjes) naar boven op pallets geleverd. Dit geldt niet voor dikformaten en klein plaveisel, deze dien je een kwartslag te draaien. Voor de dikformaten en het klein plaveisel vind je de leginstructies op de pallet. Maak, indien gewenst, gebruik van een geschikt vacuüm apparaat met een zuigmond van de juiste afmeting en met een correct tilvermogen.
Leggen:
Laat de tegels door ervaren vakmensen leggen. De maatverschillen die eigen zijn aan het karakter van de tegel, maken het noodzakelijk de tegels met een voeg te leggen. Wij adviseren een minimale voeg van 5 mm. Maak je gebruik van een grotere en/of dikkere tegel, houdt dan een grotere voeg aan (8 tot 10 mm.) De tegels mogen niet worden afgetrild, gebruik alleen een rubberen hamer. Op plaatsen waar je niet uitkomt op een hele tegel, kun je de tegels op maat zagen. Doe dit met een diamantzaag die geschikt is om Oud Hollandse tegels te zagen. Zaag de tegels nat en spoel de tegels na het zagen direct goed af met schoon water om vlekvorming te voorkomen. Zaag nooit boven reeds verwerkte tegels en voorkom druppen van zaagwater op het terras.
Invegen of voegen:
De juiste voeg versterkt in alle opzichten jouw bestrating. Een gevulde voeg zorgt voor stabiliteit van jouw terras. De minimale voegbreedte dient 5 mm te zijn. Gebruik bij de tegels alleen, zilverzand, zwartszand en inveegsplit. Veeg dit met een zachte bezem in en verwijder al het overtollige zand direct. Laat nooit resten op jouw bestrating liggen, want dit kan vlekken en /of krassen veroorzaken. Maak geen gebruik van brekerzand, klapzand of ophoogzand. Dit geeft vlekken.
Vochtinwerking:
De Oud Hollandse tegels laten vocht geheel door de voegen weglopen. Hierdoor kan tijdelijk een donkere verkleuring langs de randen ontstaan. Nadat de tegel zich een aantal keren met water heeft verzadigd, dient dit euvel zich niet meer voor. Afhankelijk van de drainage van de ondergrond en de weersomstandigheden kan dit proces tot enkele maanden duren.
Oerplekken:
Oud Hollandse tegels worden gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Zo gezien dus een volkomen natuurlijk product. Bij beton kan cement een chemische reactie aangaan met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. De kalk zet zich op het betonoppervlak af als witte uitslag (kalkuitbloeiing). Dit verschijnsel hoort bij de productie van beton en verdwijnt vanzelf door het weer of door slijtage.
Tevens kunnen er bruine oervlekken voorkomen vanuit het zand wat in de cement gebruikt wordt, het zand wordt gewonnen uit de vele dekzandruggen en beekdalgronden in Nederland die in sommige gevallen gehaltes van ijzer bevatten. Deze oerplekken zijn helaas niet te voorkomen maar hebben geen invloed op de kwaliteit van onze producten.
Onderhoud:
Gebruik het terras niet voor werkzaamheden zoals het slijpen of zagen van tegels. Houd jouw bestrating altijd schoon van zand, grind, aarde, bladeren, vogelpoep, olie en vet. Deze kunnen namelijk vlekken/beschadigingen achterlaten die moeilijk te herstellen zijn. Verwijder dit onmiddellijk met veel water en een zachte borstel. Het gebruik van de hogedrukreiniger is niet toegestaan. Het tast de deklaag van de tegel aan. Voor het verwijderen van groene alg kun je het beste een groenverwijderaar gebruiken. Het gebruik van strooizout wordt afgeraden omdat het effect op de Oud Hollandse tegels onvoorspelbaar is. Het kan namelijk voor vorstschade zorgen en de kans op krassen op de steensoort verhogen.
Heb jij meer vragen over de verwerking van Oud Hollandse tegels? Neem dan contact op met jouw gekozen dealer.