Controle bij aflevering:
Ondanks de hoge kwaliteitseisen die wij stellen aan onze producten, dien je bij aflevering toch de materialen te controleren op juistheid, schade, breuk, kleur, structuurverschil, corresponderende productiedata en artikelcodes. Hiermee voorkom je teleurstelling tijdens de verwerking. Eventuele gebreken dien je binnen 24 uur na levering te melden bij jouw leverancier. Verwerking betekent acceptatie van de goederen zonder enig voorbehoud. Bij natuursteen tegels dien je er rekening mee te houden dat deze gevoelig kan zijn voor beschadigingen. Het is dan ook raadzaam om bestrating tijdens het uitpakken, verplaatsen en verwerken zorgvuldig te behandelen. Laat de verpakking tot aan de verwerking zoveel mogelijk intact. Vroegtijdig verwijderen van de verpakking kan leiden tot kalkuitbloei en beschadiging. Schuif bestrating nooit over elkaar heen.
Algemeen:
Natuursteen bestaat uit afgekoeld vloeibaar gesteente uit de aardkern of uit versteende sedimenten. Gevormd door de natuur is natuursteen miljoenen jaren oud en heeft het hieraan de bijzondere uitstraling te danken. Niet alle soorten natuursteen zijn kleurvast. Sommige soorten zoals Asian Bluestone zijn kalkhoudend en verkleuren.
Verwerking:
Het zandbed dient minimaal 10 cm dik te zijn. Bij verwerking van de tegels is het aan te raden om de bovenste laag van het zandbed met minimaal 5 cm metselzand op te hogen. Dit geeft een betere drainering en zorgt ervoor dat tegels minder vocht opzuigen vanuit het zandbed waardoor kalkuitbloei en kleurterugloop sterk worden verminderd. Het zandbed dien je voor een stevige ondergrond goed aan te trillen met een trilapparaat. Wanneer je het zandbed wilt verstevigen dan kun je het stabiliseren met cement. Gebruik hiervoor uitsluitend trascement. Strooi door de bovenste laag van het zandbed droge trascement en hark dit enkele centimeters diep door het zandbed heen. Gebruik hierbij geen water, want dan wordt het zandbed al hard voordat je de bestrating hebt verwerkt. Let er wel op dat je het zandbed op afschot van minimaal 1 cm per strekkende meter laat aflopen. Dit zorgt voor een goede afwatering. Verwerk siertegels nooit in vast cement, en verlijm ze nooit met tegellijm op een vaste ondergrond (beton). Door deze wijze van verwerking komen tegels te vast te liggen, waardoor er spanningen (uitzetten of krimpen) ten gevolge van onder meer temperatuurwisselingen kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen tegels scheuren en beschadigingen gaan vertonen.
Plaats de opsluitbanden circa 1 tot 2 cm lager dan de bovenkant van jouw bestrating. Mocht jouw bestrating later iets verzakken dan steken de opsluitbanden niet boven jouw bestrating uit. Let er wel op dat je de bestrating niet aan alle kanten strak opsluit. Net als hout en ijzer kent natuursteen ook een vorm van krimp en uitzetting. Werk altijd vanaf de reeds geplaatste tegels en zorg dat deze vrij blijven van zand. Zand kan namelijk krasjes veroorzaken als dit bovenop de bestrating ligt.
Bij levering van meerdere pakketten tegels dien je de pakketten te mengen om een optimale kleurschakering te verkrijgen. Tegels kun je met een rubber hamer (liefst wit rubber) inkloppen in het zandbed. Tegels mag je nooit aftrillen met een trilapparaat. Tegels die je op maat moet zagen (nooit knippen) doet je met een diamantzaag. Maak de tegels na het zagen ook direct goed schoon. Wij raden het af om te zagen boven jouw bestrating.
Invegen of voegen:
Om eventuele maatverschillen op te vangen, is het mooist als je natuursteen tegels verwerkt met een kleine voeg. Bij het gebruik van voegmortel dient de voegdiepte minimaal 30 mm en de voegbreedte 3 mm te zijn. De voegen vul je hierna op met zilver-, zwartzand of voegmortel. Laat nooit resten op jouw bestrating liggen, want dit kan vlekken veroorzaken die moeilijker te verwijderen zijn. Na het voegen moet het gevoegde vlak gedurende 24 uur beschermd worden tegen harde regenval. Het plaveisel is 24 uur niet beloopbaar. Voor het invoegen van de natuursteen tegels verwijzen wij je door naar de verwerkingsvoorschriften van de voegmortel. Tegels met een geslepen oppervlak en strak gezaagde kanten kunnen met een smallere voeg gelegd worden dan tegels met een breukruw oppervlak en gekloofde kanten. In dat laatste geval is de voegbreedte wel 1 cm! Voor meer informatie over het voegen van natuursteen tegels, laat u dan informeren bij jouw vakman.
Eigenschappen:
Natuursteen tegels zijn soms iets minder maatvast. Ze komen vaak uit gebieden waar machines en verwerkingsapparatuur minder professioneel zijn dan we in Nederland gewend zijn. Bij natuursteen tegels is daarom een maattolerantie in dikte van -3/+3 mm toegestaan en in lengte en breedte een tolerantie van -5/+5 mm. Bij tegels van 60x60 kan het oppervlak licht schotelvorming. Dit komt doordat er in de groeve vanuit twee zijden wordt gezaagd en de zagen niet altijd precies op elkaar uit komen. Na het egaal schuren wordt de tegel dan iets schotelvormig.
Natuursteen is authentiek en bijzonder duurzaam. Dit neemt echter niet weg, dat de kleur van de meeste natuursteensoorten, voornamelijk onder invloed van zonlicht en zure regen, na verloop van tijd enigszins kan verkleuren.
Tegels met een strakke of facet geslepen randafwerking zijn gevoelig voor randbeschadiging. Dit is inherent aan de hardheid van deze producten en wordt niet als klacht geaccepteerd. Dit geldt ook voor krassen als gevolg van hardhandig schuiven met stoelen of bloempotten.
Onderhoud:
Houd jouw bestrating altijd schoon van zand, grind, aarde, bladeren, vogelpoep, olie en vet. Deze kunnen namelijk vlekken/beschadigingen achterlaten die moeilijk te herstellen zijn. Een zachte borstel is perfect voor het afstoffen van de steen op het oppervlak. Doe dit gecombineerd met groene zeep en warm water. Het is niet toegestaan om met de hogedrukreiniger de tegels schoon te maken. Je beschadigt dan de tegels. Voor het verwijderen van groene alg kun je het beste een groenverwijderaar gebruiken.
Indien je natuursteen tegels verwerkt in cementgebonden mengsels ( specie, drainagemortel), is het waarschijnlijk noodzakelijk cementsluier te verwijderen. Afhankelijk van de steensoort en de hardnekkigheid van de aanslag, kun je hiervoor een zuurhoudende of zuurvrije cementsluierverwijderaar gebruiken. Door direct na plaatsing en invoegen de vloer goed te reinigen, voorkomt je echter overmatige aanslag. Het gebruik van strooizout wordt echt afgeraden, omdat het effect op natuursteen onvoorspelbaar is. Het kan namelijk voor vorstschade zorgen en de kans op krassen op het steensoort.
Heb jij meer vragen over de verwerking van natuursteen tegels? Neem dan contact op met jouw gekozen dealer.