Verwerkingsvoorschrift keramische tegels

Voor een juiste verwerking willen wij je middels dit productblad informeren over de verwerking en het onderhoud. We verwijzen voor meer informatie naar de veelgestelde vragen pagina of de gekozen dealer.

Verwerkingsvoorschriften van toepassing op:

  • Ceramica: 2cm dik
  • Cera3line: 3cm dik
  • Cera4line: 4cm dik
  • Cera5line: 5cm dik

 

Controle bij aflevering:

Ondanks de hoge kwaliteitseisen die wij stellen aan onze producten, dien je bij aflevering toch de materialen te controleren op juistheid, schade, breuk, kleur, structuurverschil, corresponderende productiedata en artikelcodes. Hiermee voorkom je teleurstelling tijdens de verwerking. Eventuele gebreken dien je binnen 24 uur na levering te melden bij je leverancier. Verwerking betekent acceptatie van de goederen zonder enig voorbehoud. Bij tegels dien je er rekening mee te houden dat deze gevoelig kan zijn voor beschadigingen. Het is dan ook raadzaam om bestrating tijdens het uitpakken, verplaatsen en verwerken zorgvuldig te behandelen. Laat de verpakking tot aan de verwerking zoveel mogelijk intact. Schuif bestrating nooit over elkaar heen.

 

Algemeen:

Keramische tegels zijn bezig aan een enorme opmars als sierbestrating in de Nederlandse tuinen. Ze zijn namelijk kleurvast, bijna ongevoelig voor krassen en zeer onderhoudsarm.

 

Verwerking:

De Cera4Line met een totaal dikte van 4 cm, die opgebouwd is met een keramische tegel met een dikte van circa 1 cm en 3 cm onderbeton, en de Cera3Line met een dikte van 3 cm, kun je straten in een zandbed met een minimale dikte van 10 cm. Eventueel kun je het zandbed stabiliseren door over het zandbed terras Stabilisatiecement te strooien (25 kg per 5 m2) en dit door de zandlaag heen te harken. Gebruik hierbij geen water anders verhard het zandbed al voordat je de tegels erop heeft verwerkt.

Het is niet noodzakelijk om Stabilisatiecement te strooien, maar het zorgt voor een stabiele ondergrond. De kans op verzakkingen wordt dan kleiner. Je dient bij alle keramische tegels voegkruizen te gebruiken om beschadigingen te voorkomen. Met als uitzondering de Cera4line, deze serie heeft namelijk afstandhouders.

Leg de tegels op afschot met een verloop van minimaal 1 cm per strekkende meter. Hanteer tussen de tegels een voegbreedte van minimaal 3 mm en een voegdiepte van 30 mm om randbeschadiging aan de tegels te voorkomen. Zo kunnen ze zich ook zetten bij krimp of uitzetting.

De Ceramica heeft een dikte van 2 cm. Deze tegels dien je afhankelijk van de grondslag wel specialistisch te verwerken. De mooiste onderlaag voor het straten van keramische tegels met een dikte van 2 cm bestaat uit een onderlaag van circa 15 cm betongranulaat met daarop een zandbed van metselzand met een dikte van minimaal 10 cm. Deze onderlaag zorgt ervoor dat de ondergrond voldoende drainerend werkt. De bovenlaag van 10 cm metselzand stabiliseert u door er 25 kg cement per 5 m2 oppervlak door te mengen. Vervolgens smeer je de tegels aan de onderzijde in met een cementlijm en klopt ze vervolgens licht aan met een rubber hamer. Hierna maak je de tegels goed nat en zorgt dat al het overtollig cement van de tegels is verwijderd.

Ook 2 cm dikke keramische tegels straat je op afschot van minimaal 1 cm per strekkende meter en je hanteert ook hier een voeg van circa 3 mm. Na verwerking kun je ook deze tegels voegen met het Gardenlux Sierbestratingsvoegmortel.Veelal worden keramische tegels met een dikte van 2 cm, ook verwerkt in uitsluitend een gestabiliseerd zandbed. Zeker wanneer er veel last is van verzakking van de ondergrond is dit aanbevelingswaardig. Mocht er na verloop van tijd dan veel verzakking in het terras zijn opgetreden, kun je de tegels weer makkelijk ophalen, het zandbed weer egaliseren en vervolgens weer herstraten. De keramische tegels van 2 cm zijn ideaal voor een dakterras verwerkt op tegeldragers.

De cera5line is met zijn dikte van 5 cm onder andere geschikt voor opritten, paden en terrassen. Belangrijk om te weten; de verwerkingsvoorschriften van de Cera5line wijken af van de andere keramische tegels. Het is belangrijk deze tegels op een stevige ondergrond te verwerken en een voegbreedte van minimaal 5 mm is ten zeerste aan te raden. Als je het voor een oprit gaat gebruiken, dien je het af te voegen met Streetprotexion lll. De voegmortel is geschikt voor de zwaarste verkeersklasse. Je kunt voor meer informatie terecht bij je vakman.

 

Invoegen:

De juiste voeg versterkt in alle opzichten jouw bestrating. Een gevulde voeg zorgt voor stabiliteit van jouw terras. Gebruik bij keramische tegels het Gardenlux Sierbestratingsvoegmortel. Laat nooit resten op je bestrating liggen, want dit kan vlekken veroorzaken die moeilijker te verwijderen zijn. Na het voegen moet het gevoegde vlak gedurende 24 uur beschermd worden tegen harde regenval. Het plaveisel is 24 uur niet beloopbaar. Voor het invoegen van de keramische tegels verwijzen wij je door naar de verwerkingsvoorschriften van de voegmortel.

 

Eigenschappen:

Keramische tegels worden gemaakt van klei. De klei wordt gebakken bij een temperatuur van circa 1100 graden Celsius. Bij deze hoge temperatuur werkt de klei altijd iets, waardoor de tegels mogelijk iets hol of bol kunnen zijn. Volgens de certificering die op keramische tegels van toepassing is mag dit -3/+3 mm zijn. Geringe maatverschillen of hol/bolheid bij sierbestratingsproducten zijn inherent en mogen binnen de maattolerantie afwijken. Het is verstandig om langwerpige tegels niet meer dan een 1/4 tot een 1/3 van hun lengte te laten verspringen. Bij vierkante tegels waarbij de voegen zowel horizontaal als verticaal doorlopen is dit niet aan de orde. Keramische tegels nemen door hun hardheid geen vocht op. Regenwater wordt dus door de voegen of door het afschot van de tegels afgevoerd.

 

Tegeldragers:

Voor een terras op tegeldragers kun je gemakkelijk de keramische tegels van 2 cm en 3 cm dik neerleggen. Wij leveren verstelbare tegeldragers in verschillende hoogtes. Bij een tegel van 60x60x4 cm is ondersteuning op de 4 hoeken voldoende. Bij een rechthoekige tegels is extra ondersteuning onder de langste zijden een must. Bij grotere tegels 80x80 of meer dienen zowel de lange zijden als het midden ondersteund te worden.

 

Onderhoud:

Keramische tegels zijn door en door verdicht waardoor de aanhechting van vuil en aanslag makkelijk te verwijderen is met Gardenlux Buitenhuisreiniger. Zelfs gebruik van een hogedrukreiniger (wat op andere bestratingen wordt afgeraden) is toegestaan. Als de keramische tegels met de hogedrukreiniger worden schoongemaakt, mag de harde straal niet op de voegen worden gericht. De voeg kan dan beschadigd raken.

Het is gewenst om je terrastegels altijd schoon van zand, grind, aarde, bladeren, vogelpoep, olie en vet te houden. Deze kunnen namelijk vlekken/beschadigingen achterlaten die moeilijk te herstellen zijn. Op een keramische komt dit bijna niet voor vergeleken met andere siertegels.

Voor een juiste verwerking willen wij je middels dit productblad informeren over de verwerking en het onderhoud. Gardenlux is niet aansprakelijk voor eventuele schade wanneer je deze adviezen niet opvolgt.

Voor meer informatie en klachtafhandeling verwijzen wij naar jouw dealer.

PDF downloaden verwerkingsvoorschriften keramische tegels

Belangrijk: 

  • Bewaar altijd de orderbevestigingen, vrachtbrieven en labels van pakketten. Bij eventuele nabestelling of correspondentie is deze informatie van belang.
  • Verwerking betekent acceptatie van de goederen zonder enig voorbehoud. In geval van zichtbare gebreken mogen de materialen niet verwerkt worden. Ze worden niet meer in behandeling genomen worden.
Download