Controle bij aflevering:
Ondanks de hoge kwaliteitseisen die wij stellen aan onze producten, dien je bij aflevering toch de materialen te controleren op juistheid, schade, breuk, kleur, structuurverschil, corresponderende productiedata en artikelcodes. Hiermee voorkom je teleurstelling tijdens de verwerking. Eventuele gebreken dien je binnen 24 uur na levering te melden bij jouw leverancier. Verwerking betekent acceptatie van de goederen zonder enig voorbehoud. Bij flagstones dien je er rekening mee te houden dat deze gevoelig kan zijn voor beschadigingen. Het is dan ook raadzaam om bestrating tijdens het uitpakken, verplaatsen en verwerken zorgvuldig te behandelen. Laat de verpakking tot aan de verwerking zoveel mogelijk intact. Vroegtijdig verwijderen van de verpakking kan leiden tot kalkuitbloei en beschadiging. Schuif bestrating nooit over elkaar heen.
Algemeen:
Flagstones zijn gebroken natuurstenen met wisselende formaten en hebben een dikte tussen de 3-5cm. Het zijn ambachtelijk gekloofde- en gekapte tegels.
Verwerking:
De dikte van de totale onderlaag in de tuin, kan afhankelijk van de ondergrondgrond, variëren tussen de 8 en 30 cm. De flagstones worden aangebracht op een reeds gestorte en uitgeharde vloer van beton, spe-cie, of gestabiliseerd zand. Vervolgens de flagstones te “zetten” in cement. Maak een ondergrond die niet meer beweegt.
Na het schoonspuiten worden de flagstones gelegd in specie. Als er al een gestorte ondergrond is, “brandt” deze dan aan met pure cement of een vermenging van hecht-emulsie cement en water. Gebruik voor de mortel altijd schone zandsoorten. Het beste kun je kiezen voor cement zonder kalk of trascement. Trascement bindt de vrije kalk waardoor eventuele verkleuring in de flagstone wordt voorkomen. Let er wel op dat je het afschot minimaal 1 cm per strekkende meter laat aflopen. Dit zorgt voor een goede afwate-ring.
De flagstones komen met deze verwerking vast te liggen in het cement. Er zullen geen bewegingen voor-komen. Tegels mag je nooit aftrillen met een trilapparaat. Tegels die je op maat moet zagen (nooit knip-pen) doe je met een diamantzaag. Maak de tegels na het zagen ook direct goed schoon. Wij raden het af om te zagen boven uw bestrating. Als je ervoor kiest om de flagstones in een zandbed te leggen, informeer dan bij jouw vakman. Dit is een verwerkingsvoorschrift alleen voor in cement.
Invoegen:
Als eerste dient de ondergrond goed droog te zijn. Gebruik een spons om eventueel regenwater weg te halen. Zo voorkom je eventuele opnamen van mineralen van het cement in de steen als deze poreus is. De verwerkingstemperatuur is 5°C tot maximaal 20°C.
Indien de flagstones op een sterke fundering liggen en de ondergrond niet meer kan bewegen. Je kunt dan beginnen met voegen. Er zijn geen richtlijnen voor de dikte van de voeg omdat dit te maken heeft hand-werk. Elke flagstone heeft namelijk een andere afmeting. Een smalle, strakke máár wel natuurlijke voeg, is wat ons betreft het mooist en het meest praktisch.
De voegen vul je met een niet waterdoorlatende voegmortel. Er mag namelijk geen water doorheen komen, anders vriest het kapot. Laat nooit resten op jouw bestrating liggen, want dit kan vlekken veroorzaken die moeilijk te verwijderen zijn. Gedurende 24 uur moet je het terras laten uitharden
Onderhoud:
Houd jouw bestrating altijd schoon van zand, grind, aarde, bladeren, vogelpoep, olie en vet. Deze kunnen namelijk vlekken/beschadigingen achterlaten die moeilijk te herstellen zijn.
Een zachte borstel is perfect voor het afstoffen van de steen op het oppervlak. Doe dit gecombineerd met groene zeep en warm water. Het is niet toegestaan om met de hogedrukreiniger de tegels schoon te ma-ken. Je beschadigt dan de tegels. Voor het verwijderen van groene alg kun je het beste een groenverwijde-raar gebruiken.
Indien je natuursteentegels verwerkt in cementgebonden mengsels (specie, drainagemortel), is het waar-schijnlijk noodzakelijk cementsluier te verwijderen. Afhankelijk van de steensoort en de hardnekkigheid van de aanslag, kun je hiervoor een zuurhoudende of zuurvrije cementsluierverwijderaar gebruiken. Door direct na plaatsing en invoegen de vloer goed te reinigen, voorkom je echter overmatige aanslag.
Het gebruik van strooizout wordt afgeraden omdat het effect op natuursteen onvoorspelbaar is. Het kan namelijk voor vorstschade zorgen en de kans op krassen op de steensoort verhogen.