Geplaatst op 19-08-2020
Breng meer diepte in jouw tuin of terras door het plaatsen van borders, vijvers, trappen en bloembakken. Zo breng je eenvoudig het geheel tot leven en creëer je een speelse tuin met gevoel van ruimte, hoogte en diepte. De meest simpele manier om een verhoging te maken is door het stapelen van stenen. Zo zorg je voor een prominente plek voor boompjes, planten of bloemen. Kortom, je maakt zélf eenvoudig een plantenbak.
Soorten stapelblokken
Voordat je begint met het daadwerkelijk bouwen van de plantenbak is het uiteraard belangrijk om een keuze te maken voor het materiaal.
Kies bijvoorbeeld voor de lange en smalle Forto Walling als de kant van de border niet te breed mag zijn vanwege beperkte ruimte. Ga jij meer voor een authentieke look? Kies dan Nature Walling. Deze stenen zijn aan de voorzijde gekliefd en hebben een natuurlijke uitstraling. Je kunt ook kiezen voor een meer strakke afwerking en moderne muur. Met de Classico Block kies je voor een moderne én budgetvriendelijke look. Op zoek naar stenen voor een rondlopende muur? Ook dat kan! De stenen Crack & Stack lopen taps toe, waardoor je zowel rechte als gebogen muren kunt stapelen. Wil je nou goedkoop en ruimtebesparend aan de slag? Kies dan voor oude klinkers. Deze kan je prima hergebruiken in je verhoogde border en nemen doordat ze smal zijn minder ruimte in beslag, waardoor er nog meer ruimte over is voor je beplanting! Alle stapelblokken bekijken?
Stappenplan:
1. Bepaal de afmetingen van de plantenbak en zet deze uit met dunne houten paaltjes.
2. Graaf de grond op de plaats waar de plantenbak komt te staan ongeveer 10cm uit.
3. Zorg voor een juiste fundering van de tuinmuur - lees hieronder verder voor meer informatie hierover!
4. Meng het metselmortel of maak steenlijm aan en breng deze aan op de fundering – lees hieronder verder voor meer informatie hierover!
5. Leg de eerste laag stapelblokken, en leg de tweede laag hier ‘halfsteens’ bovenop, houd de droogtijd van het mortel of de steenlijm in acht en herhaal het stapelen tot de gewenste hoogte is bereikt.
6. Leg aan de binnenzijde van de plantenbak anti-worteldoek aan en gebruik bijvoorbeeld een vijverrand als afwerking voor de bovenkant van het muurtje. Dit ziet er niet alleen erg mooi uit, je kunt ook meteen een zitje creëren.
Bloembakken verlijmen
Om tuinmuren voor bijvoorbeeld een bloembak te verlijmen kun je van Gardenlux twee soorten lijm gebruiken, lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing!
Fundering van een tuinmuur
Muurelementen kun je stapelen op een goed verstevigde ondergrond tot een opbouwhoogte van ongeveer 50cm. Gebruik een rij tegels of plat neergelegde opsluitbanden als basis. Let op! Stapel je hoger dan 50cm? Dan is een fundering een vereiste. Volg onderstaand stappenplan voor het maken van een fundering:
- Graaf een geul in de grond van minimaal 60cm diep (vorstgrens)
- Stamp de ondergrond goed aan en breng een betonwapening aan
- Stort hier de betonspecie en strijk het waterpas. Het is belangrijk om tijden het uitharden van het beton de specie goed vochtig te houden
- Na een paar dagen is het beton voldoende uitgehard en kun je beginnen met het stapelen van jouw muur.
- Een goede fundering is wel twee tot drie keer zo breed als de muur die je er op wilt bouwen!
Zelf bouwen of uitbesteden aan een hovenier
Houd er rekening mee dat je daadwerkelijk gaat ‘bouwen’ in jouw tuin. Een kleine plantenbak kun je goed zelf realiseren door het stappenplan te volgen. Ga je echter een groter bouwwerk maken, dan is het verstandig om hiervoor de hulp van een gecertificeerd hovenier voor in te schakelen. Zij kunnen de veiligheid rondom het gebouwde muurtje garanderen en zo voorkom je ongelukkige omstandigheden in jouw tuin!