Hoe denkt een tuinarchitect?

Genieten van jouw droomtuin? Het begint met een goed ontwerp. Het ontwerpen van een tuin vergt gedegen kennis van specifieke dingen zoals: met welke grondsoort hebben we te maken, de ligging van de tuin, welke bomen, planten en materialen kunnen het best gebruikt worden en hoeveel onderhoud wil en kun je besteden aan jouw droomtuin. Een goede inventarisatie is dus erg belangrijk. Wij vroegen Eric Bijl naar zijn visie als tuinontwerper.

Eerst de ziel en levensstijl ontdekken

"Als ik de straat inrijd, dan ben ik ongemerkt in mijn hoofd al een idee aan het maken. Ik proef de sfeer in de wijk, zie de stijl van het huis. Dat is de eerste indruk en die is belangrijk. Ik stel heel veel persoonlijke vragen en dat is allesbepalend voor het maken van een goed tuinontwerp."

Wie zijn deze bewoners? Hoe leven zij? Hoe ervaren zij het buitenleven? Welke interieurstijl hebben ze? Zijn er kinderen of dieren? Hebben zij last van bepaalde allergieën, zoals hooikoorts? Hoe denken ze over het onderhoud? Als ik het eerste gesprek aanga, dan probeer ik de ziel en de levensstijl van de klant te ontdekken. Ik stel heel veel persoonlijke vragen en dat is allesbepalend voor het maken van een goed tuinontwerp.

Waar dien je rekening mee te houden?

De stijl wordt dus altijd aangepast aan de klant. Dat zorgt ervoor dat die zijn tuin echt gaat koesteren en er ook na 25 jaar nog enorm van geniet. Er zijn zoveel verschillen typen mensen. Je moet daar gevoel voor hebben en investeren in de relatie. Daarnaast zijn er natuurlijk ook tal van technische aspecten om rekening mee te houden.

We hebben te maken met grotere droogteperiodes en zwaardere buien, wat om een efficiënt wateropvangsysteem vraagt. Willen mensen kippen en konijnen? Dan integreren we dat in het ontwerp zodat de beesten genoeg ruimte hebben. Een groot zwembad? Prachtig, maar dat moet wel veilig zijn als het een gezin met kleine kinderen betreft.

“Ik proef de sfeer in de wijk, zie de stijl van het huis.”

Eric Bijl (Gardenlux tuinontwerper)

Kortom, het luistert allemaal nauw. Ook in materiaalkeuze. Je kan de mooiste spullen willen, maar als het niet past bij de uitstraling van het huis moet je soms rigoureus handelen om meer sfeer te creëren. Zoals een warmere tint bestrating of een ander lijnenspel. Niet die standaard antraciet tegel of de vertrouwde rechthoek vorm. Nee, kies ook eens voor een koperkleurig terras of een diagonale lijn. Warmte en verrassing maakt een tuin speciaal.

Op veel onderhoud zitten veel mensen tegenwoordig niet meer te wachten, maar het is wel onze taak om voor de juiste balans tussen verharding en groen te zorgen. In een huis staat ook meer dan alleen een bankstel. Er zijn echt heel veel mogelijkheden om een tuin warm, gezellig en leefbaar te maken, zonder dat je al te veel naar onderhoud hoeft om te kijken.”

De gebruikte materialen

west east